Brandwondencentrum Neder-Over-Heembeek

Brandwerend

Werf

Brandwondencentrum Neder-Over-Heembeek

Klant

Wycor biedt een totaalaanbod op vlak van renovatie, binnen- en buitenafwerking. De volledige uitvoering, coördinatie en opvolging wordt in eigen beheer georganiseerd.

Website: www.wycor.be

Opdracht

260 brandwerende deuren met een antibacteriële afwerkingslaag en vierzijdig zichtbare kantlatten met een naadloze overgang om te vermijden dat er zich bacteriën zouden nestelen in de V-voeg.

Probleem

  • De deuren hadden nagenoeg allemaal een verschillende afmeting. Door de vierzijdig zichtbare kantlatten was bijschaven tijdens de plaatsing dus geen optie. Ze moesten bovendien ingefreesd worden en passen in bestaande, metalen omlijstingen.
  • Er waren geen precedenten in het verlijmen van de antibacteriële, thermoplastische kunststof op een deur.
  • Onzekerheid over de invloed op de brandwerende werking op onze brandwerende deuren (volgens EN 1634-1).

De opdrachtgever

“In 2009 wonnen we met Wycor de wedstrijdaanbesteding voor een grondige verbouwing van de vijfde en zesde verdieping van het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek”, vertelt werfopvolger Pascal Vercammen.  We moesten ook op zoek naar een deurenproducent die een oplossing kon bieden voor de specifieke eisen van de bouwheer. In de afwerking van de lokalen ging immers heel wat aandacht naar materialen die het onderhoud gemakkelijk zouden maken en de hygiëne zouden bevorderen. De afwerkingslaag van de deuren moest bijvoorbeeld antibacteriële eigenschappen hebben, die een klassieke laminaatlaag niet heeft. Daarom hadden we voorgesteld om ze te voorzien van een thermoplastische kunststof. Dat is een materiaal dat al frequent wordt gebruikt om schimmelafstotende handgrepen en stootboorden van te maken. Niemand kon ons echter adviseren op welke manier we de stof op de deuren konden verlijmen. Na een rondvraag bij verschillende producenten, zijn we bij Doorsolutions terechtgekomen.”

Zaakvoerder Christoph Baete van Doorsolutions

“Ook wij hadden geen ervaring met het bevestigen van de kunststof op onze brandwerende deuren, maar ik had er vertrouwen in dat we een oplossing zouden vinden. Behalve een zoektocht naar de juiste lijm en naar een manier om de stof met onze machines te verlijmen, moesten we ook nagaan of de thermoplastische kunststof de brandwerende functie van onze deur niet zou ondermijnen. Na een reeks testen en aanpassingen bleek dat we het bij het rechte eind hadden.”

De opdrachtgever

“Ook voor de bijkomende vereisten inzake de levering werkte Doorsolutions een oplossing uit. Aangezien op de onderste verdiepingen het ziekenhuis normaal moest blijven functioneren en er geen opslagvoorzieningen waren, moesten de deuren immers in verschillende fasen stipt kunnen geleverd worden. Bijkomende moeilijkheid was dat de formaten van de deuren zeer uiteenlopend waren, aangezien ze in vooraf gemonteerde inoxen lijsten moesten passen. Omdat de deurpanelen voorzien werden van vierzijdig zichtbare kantlatten, was ter plaatse bijschaven echter sowieso geen optie. Dat zou de deur onherstelbaar beschadigen. Elke deur moest met andere woorden perfect op maat worden gemaakt, inclusief de infrezingen voor de scharnieren en het slot.”

Conclusie

Christoph Baete: “Dat deze opdracht bedoeld was voor een werf in een brandwondencentrum met zo een uitstekende reputatie, heeft mij gemotiveerd om met nog meer goesting dan anders naar kwalitatieve oplossingen te zoeken. Ik ben fier dat we daarin geslaagd zijn. Onze deuren beantwoorden niet alleen aan strenge normen inzake brandveiligheid, ze zijn ook sterker. De ST 53-norm schrijft een M2 mechanisch versterkte deur voor terwijl de Doorsolutions-versie een M4 quotering krijgt. Dat is uniek op de markt.”

Pascal Vercammen
Pascal Vercammen

Het was uiteindelijk heel spannend maar de hele operatie is perfect verlopen en we hebben de werf precies op tijd kunnen opleveren.

Hoe we uw deurproblemen oplossen

We denken graag vrijblijvend mee over hoe we uw deurproblemen kunnen oplossen.

Maak nu een afspraak